Felhívás

Felhívás!

A XVIII. Kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény nagysikerű, Fedák Sárit és Pestszentlőrinccel való kapcsolatát bemutató kiállítása 2012. szeptemberében nyílik a Budapesti Történeti Múzeumban. Fedák Sári, a népszerű primadonna nevét kevesen kapcsolják össze Pestszentlőrinccel. 1917-ben vette meg a Biehn villát szüleinek a Gyöngyvirág utcában. 1935-ben a művésznő anyját is a régi pestszentlőrinci temetőbe, férje, dr. Fedák István mellé temették. 1938-ban Fedák Sári lebontatta a lőrinci villát, a bontási anyagot és a kisebb parcellákra osztott telket eladta. Igazi kuriózum, hogy a Fedák villa egyes részei (cserépkályhák, ajtók, ablakok stb.) ma is megtalálhatóak a kerület régi lakóházaiban.

Kérjük, jelentkezzenek mindazok, akiknek a házában, lakásában még ilyen beépítések, esetleg bútorok találhatóak, és eddig nem vették fel a gyűjtemény munkatársaival a kapcsolatot. (Szeretnénk minél teljesebbé tenni a dokumentációt.)
Az emlékekről fotókat készítünk, épület- vagy lakáscímeket csak a tulajdonosok kifejezett kérésére hozunk nyilvánosságra.

Jelentkezni a PIHGY-ben (1181 Bp., Kondor Béla sétány 10.), vagy a “Múzeumsarok” kiállítóteremben (1183 Bp., Szent Lőrinc sétány 2. ) a gyűjtemény munkatársainál, előzetes egyeztetéssel személyesen vagy a 297-49-51-es és a 06-70-627-64-77-es telefonszámon, levélben, és a pihgymuzeum18@gmail.com e-mail címen lehet.