Fedák Sári, a primadonna Pestszentlőrincen

Felhívás!

A XVIII. Kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény nagysikerű, Fedák Sárit és Pestszentlőrinccel való kapcsolatát bemutató kiállítása 2012. szeptemberében nyílik a Budapesti Történeti Múzeumban. 1917-ben vette meg a Biehn villát szüleinek a Gyöngyvirág utcában. 1938-ban Fedák Sári lebontatta a lőrinci villát, a bontási anyagot és a kisebb parcellákra osztott telket eladta. Igazi kuriózum, hogy a Fedák villa egyes részei (cserépkályhák, ajtók, ablakok stb.) ma is megtalálhatóak a kerület régi lakóházaiban.

Kérjük, jelentkezzenek mindazok, akiknek a házában, lakásában még ilyen beépítések, esetleg bútorok találhatóak, és eddig nem vették fel a gyűjtemény munkatársaival a kapcsolatot. (Szeretnénk minél teljesebbé tenni a dokumentációt.)
Az emlékekről fotókat készítünk, épület- vagy lakáscímeket csak a tulajdonosok kifejezett kérésére hozunk nyilvánosságra.

Jelentkezni a PIHGY-ben (1181 Bp., Kondor Béla sétány 10.), vagy a “Múzeumsarok” kiállítóteremben (1183 Bp., Szent Lőrinc sétány 2. ) a gyűjtemény munkatársainál, előzetes egyeztetéssel személyesen vagy a 295-08-77-es és a 06-70-627-64-77-es telefonszámon, levélben, illetve a gyujtemeny@pihgy.hu, és a pihgymuzeum18@gmail.com e-mail címen lehet.

 

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény kiállítása a Budapesti Történeti Múzeumban
Több éves szervezés után először nyílik lehetőségünk önálló időszaki kiállítással bemutatni a XVIII. kerületet és gyűjteményünk anyagát a Budapesti Történeti Múzeumban.

Fedák Sári, a népszerű primadonna nevét kevesen kapcsolják össze Pestszentlőrinccel. Pestszentlőrinc (ma Budapest XVIII. kerülete) a főváros délkeleti határánál fekvő település volt, ahol még a két világháború között is folyt a parcellázás. Legfrekventáltabb, legelegánsabb része a korábbi Szalla-wald, a Gyöngyvirág utca mentén fekvő nyaralók és villák övezete volt. Itt vásárolt villát többek között Eötvös Lóránd, Puskás Tivadar vagy Margó Tivadar.

Fedák Sári 1917-ben vette meg a Biehn villát szüleinek Pestszentlőrincen a Gyöngyvirág utcában. A település állandó lakosa azonban csak 1929-ben lett. Hamarosan bekapcsolódott a helyi társadalmi életbe is, és a településen politikai szerepet is vállalt. Nem csak virilis volt, hanem 1934-ben a Nemzeti Egység helyi női szervezetének elnökévé választották. Igaz, tisztségét csak 1935 novemberéig tartotta meg.

1935-ben a művésznő anyját is a régi pestszentlőrinci temetőbe, férje, dr. Fedák István mellé temették, ő korábban, 1920-ban halt meg. A temetésen nagy tömeg gyűlt össze, a beszentelést dr. Wimmerth Béla nagy tiszteletnek örvendő helyi plébános és pápai prelátus végezte.

1938-ban Fedák Sári lebontatta a lőrinci villát, a bontási anyagot és a kisebb parcellákra osztott telket eladta. Igazi kuriózum, hogy a Fedák villa egyes részei (cserépkályha, ajtók, ablakok) pár éve zajló kutatásaink és terepen végzett gyűjtéseink során folyamatosan kerülnek elő a kerület régi lakóházaiból. A lakók ezt nem titkolják, hiszen jogosan, vásárlás útján jutottak a darabokhoz.

A téma tehát településtörténet egy kicsit másképp. Interaktív eszközökkel, filmvetítéssel, gramofonnal, hangzó anyagokkal és átgondolt, több korosztálynak is szóló múzeumpedagógiai programmal átélhetővé kívánjuk tenni a 20. század első felének életmódját, színházi világát.

Emellett szeretnénk egy mai jelenség, a modern “celebkultusz” egyik legkorábbi megjelenését is alaposan körbejárni, bemutatni mindazokkal az eszközökkel együtt, melyekkel hősnőnk, Fedák Sári is élt (fotó, képeslapok, újságcikkek, rajongói ajándékok és kapcsolattartás).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük