Újra megjelent a Laci bácsi Emlékkönyv a 100. születésnapra

Somogyi László Dobóruszka, 1912. július 1. – Budapest, 1993. szeptember 17. Az Állami és a Havanna lakótelep legendás plébánosa.
Július 1-jén kedves templomában, két órás megemlékezést tartva ünnepelték meg “Laci bácsi” születésének 100. évfordulóját. Cd és a dr. Schmidt Jánosné szerkesztette Laci bácsi emlékkönyv újabb kiadása (Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény gondozásában) mellett a képviselőtestület már határozatot hozott arról, hogy még az emlékévben a szomszédos sétányt róla fogják elnevezni.
Vácott a piaristáknál tanult, majd itt végezte a Hittudományi Főiskolát is. 1935-ben szentelték pappá. 1935-1940 között káplán és hitoktató volt az albertirsai, zagyvarékasi, majd a pestszentlőrinci Főplébánián. 1940-től 1946-ig templomigazgató a pestszentlőrinci Főplébániához tartozó Állami lakótelepi helyi lelkészségen, később ugyanitt volt plébános nyugdíjazásáig, 1990 nyaráig. “Laci bácsi”-t nemcsak a telepen tisztelték és szerették, bármikor hozzá fordulhattak hívei, mindig mosolygott. Amikor az Állami lakótelepet lebontották, nagy szerepe volt abban, hogy a két kis templom: a katolikus és az unitárius megmenekült. Az új beköltözők között is hamar elterjedt híre, számtalan embernek segített jó szóval, sokszor pénzzel is. Ő lett 1990-ben Budapest XVIII. kerületének első díszpolgára. 2004-ben az Időskorúak Gondozóháza vette fel nevét, 2006-ban emléktáblát, halálának 15. évfordulóján pedig a róla készült szobrot avatták, melyen mindig van friss virág. A Szent László templomban emlékszobát alakítottak ki tiszteletére.
Az Emlékkönyv 1500 Ft-os áron megvásárolható a PIHGY-ben (Kondor Béla stny. 10.), a Múzeumsarok kiállítóhelyen (Szent Lőrinc stny. 2.) és a Szent László Plébánián.