programok 2016. február-március

Családi délután – Sándor, József, Benedek

2016. március 19.

csaladi1

Sándor, József, Benedek…

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti gyűjtemény húsvétváró, télbúcsúztató családi napot tartott március 19-én a Múzeumsarokban.

Régi képeslapok nézegetésével, és népszokások megidézésével búcsúztattuk a telet a márciusi családi napon. A résztvevők kiszebabát készíthettek fakanálból, kukoricacsuhéból, krepp-papírból vagy filcből, és tavaszi barkaágakat díszíthettek színes szalagokkal és figurákkal.

A családi nap szokás szerint alkalmat kínált arra is, hogy a betérők ismerkedjenek a gyűjtemény állandó kiállításával is, régi emlékeket, ismerősöket idézzenek meg a tárlókat nézegetve, a gyűjtemény munkatársaival beszélgetve.

A családi napok sora május elsején az Új Tündérkertben, a Traktormajálison folytatódik, ahová tablókiállítással települ ki a gyűjtemény, és játékos feladatokkal várunk minden érdeklődőt.

http://bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/13755-csaladi-keszulodes

csaladi1

Miénk itt a tér! – Fedezzük fel együtt a Kossuth teret!

2016. március 10.

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény a 2015-ben a TÉR_KÖZ pályázat nyomán megújult Kossuth térre szervez felfedező sétákat a XVIII. kerület általános és középiskolás osztályai számára 2016. március 17-től 2016. április 30-ig.
A sétán bejárjuk a teret, megismerkedünk a park és tér, valamint az épületek történetével, közösen felfedezzük az építészeti jellegzetességeket, a szobrokat, a növényzetet és a megújult tér díszítőelemeit.
A 45 perces sétákon az egyes korosztályok életkori sajátosságaihoz igazított tevékenységekkel, játékokkal, feladatokkal, megfigyeléssel vesszük birtokba a teret.
Sok szeretettel várjuk a jelentkezéseket!
Bejelentkezés: sarolta.rozgonyi@gmail.com; +36 20 921 44 14

mienkater

Színrabló boszorka – avagy az utolsó rejtély a mackók földjén

2016. február 26.

Hívatlan vendég érkezett a Mackók földjére, a fehér boszorka. Irigyen méregette a zöld rétet benépesítő tarkabarka bogár-, pillangó- és békahadat. Ő is szép színes szeretett volna lenni, ezért a varázspálcájával átvarázsolta magára az állatokról a színeket. A fehérré változtatott réti lakók szégyenükben elbújtak… A mackók tanácsa úgy döntött, a Zöldágacska óvodából kér segítséget. A mindenre elszánt ovisok megmentették a réti népet, felkutatták őket, és visszaadták a színeiket. Ahogy színesedtek az állatok, úgy halványult a boszorka. Jázmin végül felfedezte, hogy “elporzott”, és sietségében elhagyta jó pár dolgát. Meg is mutatta a többieknek, hogy mi mindent: a csizmáját, a varázsfőzet-keverő óriás fakanalát, az ollóját, a csodakolompját, a tűzhelyét és még a csodakendőjét is.
A mackók földjén így állt helyre a nyugalom – Bubu is talált barátokat, megkerült a méz is, és az állatok is visszanyerték a színüket.
Jó volt veletek játszani, mackók!

[acx_slideshow name=”boszorka”]

Angyalok, fény és sötétség – játék a Kondor-kiállításban

2016. február 19.

A Kondor iskola alsósaival és felsőseivel a Mester és tanítványa (Koffán Károly és Kondor Béla) kiállításban.

[acx_slideshow name=”angyalok”]