Múzeumpedagógiai programok 8-14 éveseknek

 

Havanna Kiállítóhely (Havanna u. 9.)

Tervezzünk lakást!

Különböző korszakok lakásbelsőivel ismerkedünk meg. Lakás- és házalaprajzokat elemzünk. Melyik szoba kié legyen? – „birtokba veszünk” egy lakótelepi lakást.

Tervezzünk települést!

A Havanna-lakótelep makettjéből kiindulva csoportmunkában makettet készítünk egy elképzelt településről.

Az vagy, amit megeszel!

Kedvenc ételekből kiindulva ételalapanyagokkal ismerkedünk. Megismerkedünk a táplálékpiramissal és az egészséges étrend összetevőivel. Ételemberkét vagy piaci standot készítünk.

2 az 1-ben: A konyha titkai – Mit együnk ma?

(Az „Az vagy, amit megeszel!” című foglalkozással együtt is!)

Konyhai eszközöket keresünk a kiállításban, kitaláljuk, hogy mi re való, és mi a mai megfelelője. Heti étrendet készítünk a kedvenc ételeinkből. Tojáshabot verünk régi konyhai eszközökkel, vagy megismerkedünk a szódásszifonnal esetleg a mechanikus kávédarálóval.

Forgasd ki! – Kit mi érdekel? (Új!)

Színes életrajzi kártyákon keresztül megismerkedünk 20 pestszentlőrinci híresség érdeklődési körével. Egy nagyméretű tépőzáras körön elhelyezzük az egyes személyekhez kapcsolható fogalmakat. Beszélgetünk a csoport tagjaival erről a témáról.

Tervezd újra! (Új!)

A Cséry-telep történetének megismerésén keresztül beszélgetünk az újrahasznosítás fogalmáról: Mit jelentett az újrahasznosítás régen és mit jelent ma?

Újrahasznosítható hulladékokból tárgyakat készítünk.

Öltözködés tetőtől talpig

A kalaptól a cipőig megismerkedünk különböző korok öltözékeivel, divatbemutatót tartunk.

 

Helytörténet lépésről lépésre –

6 alkalmas foglalkozássorozat

Időtartam: 45-60 perc/alkalom

1 Források és családfa

Forrásokat gyűjtünk a helytörténeti kutatáshoz. Okleveleket, anyakönyveket vizsgálunk meg. Családfát készítünk.

2 A mi kerületünk

Honfoglaló játékkal térkép-puzzle-t rakunk össze. Képkártyás játékon keresztül megismerkedünk a kerület nevezetességeivel.

3 Mit őriz a múzeum?

Tárgyakat keresünk a kiállításban, tárgykartont és/vagy humoros tárgyleírást készítünk. Bemutatjuk a tárgyakhoz kapcsolódó tevékenységeket. „Furcsa” tárgyakat próbálunk azonosítani, kitalálni, hogy ki és mire használta. Hasonló funkciójú mai tárgyakat gyűjtünk.

4 Tervezzünk lakást!

Különböző korszakok lakásbelsőivel ismerkedünk meg. Lakás- és házalaprajzokat elemzünk. Melyik szoba kié legyen? – „birtokba veszünk” egy lakótelepi lakást.

5-6. Tervezzünk települést! Makettkészítés

(két összevont foglakozás)

Beszélgetünk a településtípusokról, a kerületről, a településeken található épületekről, terekről. Megnézzük a Havanna-lakótelep makettjét. Csoportmunkában makettet készítünk.

 

Múzeumsarok Kiállítóhely (Szent Lőrinc sétány 2.)

2 az 1-ben:

Látogatás a régi iskolában – Miből készül a ruha?

Megismerkedünk régi iskolai eszközökkel, a kerület iskoláival, kipróbáljuk az abakuszt és a lúdtollat.

Mag, szál, textil, műanyag – ruhaalapanyagokkal és a feldolgozás módjával ismerkedünk meg mesén és tárgyakon keresztül. Textilmintát tervezünk.

Mesélő tárgyak

Tárgyszavak segítségével tárgyakat keresünk meg a kiállításban. Tárgymonológot írunk. A tárgyakhoz kapcsolódó szoborképeket alkotunk.

Add el a portékádat!

Csoportmunkában plakátokat és hirdetéseket tervezünk településünk gyáraihoz, üzleteihez, villáihoz.

Közlekedés Pestszentlőrincen és Pestszentimrén (Új!)

Közlekedési gondolattérképet készítünk. Közlekedéshez kapcsolódó tárgyakat, képeket, dokumentumokat keresünk a kiállításban. Közlekedési szituációkba képzeljük bele magunkat.

Ásványok a természetben és a mindennapokban (Új!)

Hol találkozunk kalcittal, szilíciummal a mindennapokban? Milyen ásványokat találhatunk lakóhelyünkön? Mitől drága a drágakő? – ásványkiállításunk felfedezése közben ezekre a kérdésekre is választ kapunk. Talajréteg-mintát készítünk.

ISKOLÁBA KIHELYEZETT FOGLALKOZÁSOK

Ismeretterjesztő helytörténeti vetélkedő (Új!)

A “Pestszentlőrinci Kossuth tér” című tablókiállítás megtekintése és a hozzá kapcsolódó helytörténeti feladatlap kitöltése csoportmunkában. A legjobb eredményt elérő osztályokat díjazzuk.

Tematikus múzeumi nap

Ünnepekhez, évfordulókhoz, tematikus napokhoz, településtörténethez, életmódhoz kapcsolódó alkotással kombinált, több helyszínes – forgószínpadszerű – programot viszünk házhoz. Például: október 23., advent-karácsony, húsvét, iskolatörténet, néprajzi tárgyak, tárgyakban rejtőző német szavak. Igény szerint eseményhez, rendezvényhez kapcsolódó egyedi programot állítunk össze.

Ásványok a természetben és a mindennapokban (Új!)

Hol találkozunk kalcittal, szilíciummal a mindennapokban? Milyen ásványokat találhatunk lakóhelyünkön? Mitől drága a drágakő? – ásványkiállításunk felfedezése közben ezekre a kérdésekre is választ kapunk. Talajrétegmintát készítünk.