Szent Lőrinc – Szent Imre

SZENT LŐRINC


 ( ? – Róma, 258) pap, vértanú

Lakóhelyünk, Budapest 18. kerülete 1950-ig két önálló településből, Pestszentlőrincből és Pestszentimréből állt. Pestszentlőrincet először 1332-ben, egy oklevélben említik meg Szentlőrincként.
Később a területet Szent Lőrinc pusztának is nevezték. 1910-ben nagyközség, majd 1936-tól város lett, már Pestszentlőrinc néven.
Szent Lőrinc legendája szerint Sixtus pápa segítő papja volt. A pápa vértanú halála előtt rá bízta az egyház vagyonát. Lőrinctől követelték a kincseket. Ő türelmet kért, amit meg is kapott. Szétosztotta a vagyont, és három nap után bénákkal, koldusokkal, betegekkel körülvéve jelent meg. Őket mutatta be, mint az egyház legnagyobb kincseit. Ezen megharagudva a császár előbb megkorbácsoltatta Lőrincet, majd rostélyon – amely szentként a jelképévé vált – megégették. Rendkívül népszerű szent Európában és Európán kívül is. (pl. Szent Lőrinc folyó Kanadában)
Az augusztusi csillaghullást, a Perseidák meteorraj érkezését „Szent Lőrinc tüzes könnyeinek” is nevezik.
A kerületben sétány, kápolna, általános iskola és lakótelep is viseli nevét.

Tudtad-e hogy…

[widgetkit id=1334]

 

SZENT IMRE 


(Székesfehérvár, 1000-1007 között – Igfon erdő 1031) herceg

I. (Szent) István király és Gizella királyné fia. Papnak szánták, ennek megfelelően gondos nevelést kapott apjától, és nevelőjétől, Gellért püspöktől. Bátyja, Ottó halála után ő lett a trónörökös, ezért István beavatta az államügyekbe, az egyházszervezésbe és a hadvezetésbe is. Leendő uralkodóhoz méltóan megházasodott és részt vett 1030-ban a II. Konrád német császár elleni csatában.

A trónt azonban nem vehette át, mert még apja életében meghalt. Vadászat közben, a Bihar megyei Igfon erdőben egy vadkan halálra sebezte. 1083-ban apjával (Szent István) és nevelőjével (Szent Gellért) együtt I. (Szent) László király idején szentté avatták. Gyakran ábrázolják liliommal és karddal.

A Pestszentimre elnevezés a Szent Imre emlékév idején, 1931-ben született, a települést korábban Soroksárpéterinek hívták. Pestszentimre 1950-től Budapest 18. kerületének része lett. Településünkön  Szent Imre emlékét őrzi még a pestszentimrei katolikus templom, a lőrinci Szent Imre Kertváros, és több köztéri szobor.

Tudtad-e hogy…

[widgetkit id=1336]