Szemere Miklós – Fedák Sári

SZEMERE MIKLÓS


(Kisazar, 1856 – Bécs, 1919) politikus, életművész, diplomata

Európai tanulmányútja után a budapesti egyetemen szerzett jogi doktorátust, és diplomata lett. 1886-ban Párizsba küldték, majd a szentpétervári nagykövetségre került. Itt kártyaszenvedélye miatt botrányba keveredett, ezért Rómába helyezték át. Az olasz fővárosban is folytatta a szerencsejátékot, a kártyázás mellett lóversenyzésbe kezdett. 1891-ben hazatért. Önként lemondott diplomata beosztásáról. Több lóverseny istállót tartott fenn. Rendszeresen sportolt, lovagolt, futott, vívott, célba lőtt.

Kiváló kártyás volt, és meg tudott állni, ha vesztésre állt. Főként azonban nyert, és pénzét ingatlanokba, értékpapírokba fektette. 1901-től 1910-ig országgyűlési képviselő volt. Többször felszólalt az országgyűlésben az ifjúság sportja érdekében. Ő honosította meg Magyarországon a cselgáncsot, Japánból hozatott megfelelő edzőt. Pusztaszentlőrincen 1902-ben vásárolta meg a Cséry család birtokát. 1903-ban építtette fel a Szarvas csárda téren a Lövőházat (ma Zila cukrászda), ahol rendszeresen sportlövő versenyeket rendezett.

Nevét utca és két lőrinci telep, a Szemere és a Miklós őrzi.

Tudtad-e hogy…

[widgetkit id=1377]

FEDÁK SÁRI


(Beregszász, 1879 – Budapest, 1955) színésznő

Az első magyar „celeb”, a korabeli legnépszerűbb zenés színpadi műfaj, az operett sztárja, akiért fiatalok és idősebbek, férfiak és nők egyaránt feltétel nélkül rajongtak. Sok-sok női szerep mellett hatalmas sikert aratott  férfi szerepekben is. Az ő főszereplésével mutatták be először a Petőfi Sándor költeményéből készült János vitéz című operettet.

 Rövid ideig Molnár Ferenc író, a Pál utcai fiúk szerzője felesége volt.

Nemcsak Magyarországon ért el sikereket, Európa több nagyvárosában is fellépett. Remekül használta ki a korabeli reklám lehetőségeit, számtalan újságcikk, rengeteg képeslap készült róla. Az egyik kártyajátékban a legmagasabb értékű ütést róla nevezték el.

 1917-ben vásárolt szülei számára villát Pestszentlőrincen, a Gyöngyvirág utcában. Édesapját és édesanyját itt, Lőrincen temettette el, a régi lőrinci temetőben.

A villaépületet szülei halála után lebontatta, a telket parcellákra osztva eladta.

Tudtad-e hogy…

[widgetkit id=1379]