Bánky Vilma – a lőrinci filmcsillag Hollywoodban 1.

„Sietve mentünk ki az állomásra és valóban, néhány perccel a vonat indulása előtt sikerült is megtalálnunk. »Ez Ő«, mondotta manazserem minden bemutatkozás helyett. A hatalmas filmkirály, aki már annyi ezer és ezer filmsztárrá lenni vágyó leányt mustrált végig éles, szúrós szemeivel, hosszasan nézett reám. »All right«, mondotta, azután röviden – és hagyta, hogy a vonat nélküle induljon el.”

Így kezdődött Bánky Vilma magyar származású, a hollywoodi némafilmek világában sikeresen befutott filmszínésznő pályafutása a tengerentúlon.

Születési évszámát rejtélyek övezik, ahány forrás, annyiféle adatot találni erre: előfordul 1898, 1901, 1902 és 1903 is. A helyszín, ami biztos: Nagydorog, Tolna megye. Születési neve: Koncsics Vilma, a Bánky nevet művésznévként vette fel karrierének hajnalán. Édesapja Koncsics János tisztviselő, majd rendőrőrmester. Édesanyja Ulbert Katalin színésznő. Pestre való költözésüket követően kezdetben egy Práter utcai bérházban laktak, majd Pestszentlőrincen, a Lónyaytelepen, a Teleki utcában telepedtek le. Az Egressy úti Polgári Iskolába járt. A kereskedelmi iskola elvégzése után gépírónőként kezdett dolgozni.

A színművészet iránt való érdeklődése vezette arra, hogy beiratkozzon a Star Filmiskolába, ahol 1918-ban szerzett képesítést. 1919-ben meg is kapta első filmszerepét a Tavaszi szerelem című alkotásban. Játékával felkeltette a szakértők figyelmét, olyannyira, hogy Somlay Artúr magántanítványává fogadta, és Berlinbe is szerződtették. Szerepelt Balogh Béla Az utolsó pillanatban című filmjében is.

A fordulópont számára az 1925-ös év, mert ekkor érkezett Budapestre Samuel Goldwyn, a Metro-Goldwyn-Mayer társaság vezetője, új színészeket vinni Európából Hollywoodba. Felhívták figyelmét Bánky Vilmára, de a fiatal színésznő a megbeszélt találkozóra nem akart elmenni: azt hitte, csak vicceltek vele. A találkozó aztán, ha nehezen is, de sikerült: Vilma még éppen elérte a távozni készülő Goldwynt a Keleti pályaudvaron, majd némi beszélgetést követően a színésznőnek biztos helye lett a hollywoodi filmstúdióban, és tengerentúli karriere még abban az évben elkezdődött.

 

Gábor Fruzsina

Tomory Lajos Múzeum