1914-1944

“1914; 1944” SORSFORDULÓK TELEPÜLÉSÜNKÖN

Pestszentlőrinc – Pestszentimre a történelem viharában

 

 

Témánk a nagy történelmi sorsfordulók helyi megélése. A 100 éve kitörő első világháború és a tragikus 1944-es esztendő, mely végigsöpört településünkön, számos nyomot hagyott maga után. Ezek összegyűjtésére és közzétételére vállalkozott a gyűjtemény.

Szerencsésnek mondható, hogy mindkét korszakról születtek már korábban helyi tanulmányok, kiadványok. Külön szeretnénk kiemelni Wimmerth Béla katolikus plébános írásait, melyek szinte visszarepítenek minket az 1910-es évek második felének Pestszentlőrincére, a háborús hátországba.

Hogyan látta, élte meg az első és második világháborút Pestszentlőrinc és Pestszentimre polgára? Mi történt a helyi zsidósággal? Milyen emlékművek, utcanevek őrzik a háborúk emlékét? Hogyan söpört végig a front 1944-ben a két településen? Ki volt Steinmetz Miklós? Mi lett a lőrinci templom harangjával 1914-ben? Hol gyártottak helyben Junkers repülőgépeket? Melyik helyi gyár kísérletezett helikopter és tank prototípusokkal? Ki volt a háború festője? Hol volt Marxfalva? Ezekre a kérdésekre és még számos másra kaphat választ az érdeklődő a tablókon, illetve a gyűjtemény honlapján.

A kiállítás anyaga, a használt szakirodalom, illetve a közeljövőben még számos további érdekesség lesz elérhető a gyűjtemény honlapján (az időszaki kiállítások menüpont alatt). De a tablók alján található QR-kód is az erre a célra kialakított felületre navigálja az érdeklődőket.

A 3 részből álló tablósorozat a kerület több pontján lesz részben együtt, részben önállóan látható ebben az évben Pestszentlőrincen és Pestszentimrén. A két, 2014-es anyag mellett a gyűjtemény korábbi vezetője, Dr. Schmidt Jánosné által összeállított SOÁ (megsemmisülés) című – a lőrinci zsidóság történetét feldolgozó tablósort is többször kiállítják majd, utóbbi legközelebb áprilisban, a Lőrinci Nagykönyvtárban lesz látogatható. Az 1914-es tablósorozat több szabadtéri rendezvényen mutatkozik be májusban.

 

A Városháza Galériában a kiállítást Kucsák László alpolgármester köszöntője után Debreczeni-Droppán Béla a Honismereti Szövetség országos elnöke nyitotta meg, majd a Karinthy Frigyes Gimnázium 9. osztályos diákjai és tanáruk, Tóth Bálint segítségével csoportos formában, a kiállításon szereplő információk, adatok összegyűjtésével dolgoztuk fel az anyagot. Erre nem véletlenül került sor, terveink szerint a kiállítás egyben a Honismereti Szövetség által szervezett, az 1914-es évfordulóhoz kapcsolódó országos középiskolai vetélkedő nyitánya, első eleme.