Torma Imre

A HOFHERR EMLÉKSZOBA MEGNYITÁSA

 

Újszerű kulturális színhellyel gazdagodott a kerület. 2009-ben megnyílt az érdeklődők előtt az egykori Hofherr villában, az egyre népszerűbb Új-Tündérkert étteremben berendezett ,,Emlékszoba”. A villaépület egykori tulajdonosa, Hofherr Albert volt a Kispest határában, a lajosmizsei vasút mellett alapított „Vörös Csillag Traktorgyár”, a Hofherr-Schrantz-Clayton-Schutleworth első vezetője.

 A különterem falán megtekinthetők a gyár traktorainak képei az első járva szántótól a csúcsmodellig, a D4K-B-ig. Megismerhetik a Hofherr gyár alapítóját, Hofherr Mátyást és fiát, Hofherr Albertet.

A szobát és Hofherr Mátyás fali domborművét az épület falán 2009. május 1-én közösen avatta fel a XIX. és a XVIII. kerület polgármestere. Ezen a napon került sor az első traktor majális megrendezésére is a villa kertjében. A bemutatott traktorok üzemképes állapotban érkeztek az ország számos vidékéről. Többet a kiállítók be is indítottak a nézők legnagyobb örömére. A nagy érdeklődésre való tekintettel 2010-ben újabb és kibővített majális szervezésén dolgozik a Hofherr Emléktársaság vezetősége. Az avatást követően megszerveztük az egykori traktorgyári nyugdíjasok találkozóját is. Az étterem tulajdonosa, Szigeti Csaba minden hó első szerdájára helyet biztosított a rendszeres találkozókra. Hosszú évek után találkoztak egykori barátok, munkatársak, ismerősök. A szobában újra éledtek és megújultak a már feledett régi élmények, barátságok.

A kiállított anyag egyre bővül. A villa kertjében teljesen eredeti formájukban látható néhány Hofherr gyártmányú kisgép. A Hofherr család előtti tisztelgésre társaságunk bált rendezett november elején. A hajnali órákig tartó, jó hangulatú eseményről a kerületi TV-csatorna is beszámolt. Az Emléktársaság és a DUTRA Baráti Kör további színvonalas események megrendezését tervezi, a házigazda Tündérkert támogatásával.