Helytörténeti séták

A Tomory Lajos Múzeum számára az oktatástörténet mellett a helytörténet kutatása és emlékeinek megőrzése is kiemelt fontosságú. Ebbe nem csak a tárgyi emlékek, fotók és dokumentumok gyűjtése, őrzése, bemutatása tartozik, hanem az a szándék is, hogy a helyi épített örökséget meg- és átmentsük és minél több érdeklődővel megismertessük.

Az ingyenes helytörténeti sétáknak nagy hagyománya van a XVIII. kerületben és a helytörténeti gyűjtemény életében is. Már az intézmény alapítója, Tomory Lajos is szervezett várostörténeti sétákat Pestszentlőrincen és Pestszentimrén. Az első ilyen témájú könyvet pedig 1986-ban adták ki „Séták a XVIII. kerületben” címmel. Szerzői között helytörténészeket és a gyűjtemény egykori munkatársait találjuk. A kiadványban 10 sétaútvonal található – 9 Pestszentlőrincen és 1 Pestszentimrén – részletes leírással a kapcsolódó érdekességekről, épületekről és híresebb kerületi személyekről. A tájékozódást sorszámok segítik a mellékelt térképvázlaton.

A gyűjteménynek 2000 után is fontos, ha nem fontosabb lett az épületek, épületegyüttesek, családi értékek felkutatása, védelme és továbbadása. Ezért is veszünk részt 2010 óta az évente szeptemberben megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai elnevezésű országos rendezvényen, amelynek célja az, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé váljanak emlékhelyek, műemlékek, köztük olyanok is, amelyek máskor nem látogathatók. A főváros XVIII. kerületében a Tomory Lajos Múzeum és a Budapest XVIII. kerületi Kulturális Értéktár Alapítvány közösen szervez programot „Legyünk hűek az örökséghez! Várostörténeti utazás és séta” címmel. Minden évben más-más útvonalat járnak be az érdeklődők Heilauf Zsuzsa múzeumvezető, történész muzeológus vezetésével. A gazdag program számos érdekességet is tartogat, több épületnél személyes visszaemlékezéseket is hallhatnak a résztvevők családtagoktól, családtagokról. Több helyen lehetőség van az épületek belsejének megtekintésére. Minden évben 40 fölötti az érdeklődők és résztvevők száma.

2012 óta ugyanezzel a helytörténeti séta programmal vesz részt a gyűjtemény a májusban megrendezésre kerülő Urbitális Majális című országos rendezvényen, mindig más útvonalat végigjárva, más érdekességeket érintve.

2015-ben már buszos helytörténeti sétákat is szerveztünk, amelyekre igen nagy volt az érdeklődős, lévén sokkal kényelmesebben lehet így körbejárni a kerületet.

2017-ben is tervezünk, szervezünk a tavaszi és őszi időszakra várostörténeti sétát, amelyet itt a honlapon és a Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/HelytortenetiGyujtemeny18/) fogunk meghirdetni.