Állandó kiállítás

200 év emlékei a Múzeumsarokban

A kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény (PIHGY) új hely- és oktatástörténeti állandó kiállítása 2011. május 6-án nyílt meg a Múzeumsarok Kiállítóteremben.

75 éve lett város Pestszentlőrinc, 80 éve viseli nevét Pestszentimre és 55 éve alapította Tomory Lajos iskolaigazgató a Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjteményt.

Ez az apropója annak, hogy „200 év emlékei”címmel pillanatképek Pestszentlőrinc-Pestszentimre történetéből, valamint  a „Tomory-terem” oktatástörténetünk múltjából címmel kiállítás nyílt a Múzeumsarok Kiállítóteremben.

A kiállítás a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ALFA programja és Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának nagy összegű támogatásával valósult meg.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Tomory-terem és a 200 év emlékei

A pályázatnak köszönhetően Budapest XVIII. kerülete és a két településrész, Pestszentlőrinc -Pestszentimre XIX-XX. századi vázlatos története, illetve a gyűjtemény jelentős részét alkotó oktatási anyag interaktív bemutatása valósult meg. Megújult a kiállítóterem teljes bútorzata és világítása, végre lehetőség nyílt nagyobb szabású restaurálásra. A kiállítás képek, dokumentumok, tárgyi emlékek, makettek és modellek mellett térképeken mutatja be az elmúlt 150 év, az itt élők életének egy-egy pillanatát, annak a viharos fejlődésnek egy-egy állomását, melynek eredményeként Budapest déli kapujában a néhány száz fős majorsági központokból önálló települések, majd a főváros egyik kerülete, százezres kertváros jött létre.

Az egykori birtokosok, híres villalakók felidézése mellett a település fejlődését elősegítő vasútvonalakat, a XX. század első felében önálló nagyközséggé fejlődő Pestszentimrét és az 1936-ban megyei várossá váló Pestszentlőrincet is megismerhetik az érdeklődők. A két település lakóinak többsége az iparból élt, ezért fontos Lőrinc legfontosabb gyárainak, üzemeinek bemutatása. A XX. század közepétől a főváros részeként tovább fejlődő kerületben működik Magyarország legfontosabb közforgalmi repülőtere, melynek dolgozói közül sokan Pestszentlőrincen, Pestszentimrén élnek. Erre emlékeztetnek a repülőtérhez és a magyar légiforgalmi vállalathoz, a MALÉV-hoz köthető tárgyak, dokumentumok.
Amit érdemes itt kipróbálni, megfigyelni:
– Az 1917-es utca és házszámjegyzékben megkeresni a híres lakókról szóló bejegyzéseket vagy akár a saját házunk egykori tulajdonosát (ebben segít a már akkor létező utcák jegyzéke, mai neve)
– megnézni a térképvázlatok mozgatásával, hogyan épült be a környék és a két település az 1835-1940-es évek között
– felidézni az 1900-as évek kora esti hangulatát a kisvasúttal vagy az itt élő ház és villatulajdonosok emlékeivel, tárgyaival
– bepillantani a pestszentimrei Elite mozgó (mozi) kirakatába és a Meseautó c. filmbe (az autót Szemere István lőrinci földbirtokos adta kölcsön a filmhez)
– vagy a gyári vitrin aljában lévő kihúzható fiókok személyes dokumentumaiba, érdekességeibe,
– megcsodálni a két „hölgy” – a tanítókisasszony és a cselédlány ünneplő ruháját, akik éppen az 1910-ben emelt katolikus kápolnába sietnek,
– a Kiss fotóműhely szolgáltatásait, elegáns kirakatát,
– az egykori MALÉV egyenruhák 1-1 példányát, és Pál Gábor gyűjteményéből egy-egy évtizedre jellemző MALÉV repülőgép makettet a repülőtér kiszolgáló eszközeit, gépeit tanulmányozni.

Az átjáróban elhelyezett – a település 75 éve alapított gimnáziumának – felújított szertárszekrényében oktatástörténeti emlékeket állítottunk ki. A vitrinekbe az iskolai élet számos emléke, eszközök, használati tárgyak, könyvek mellett a délutáni szakkörök, szabadidős programok kellékei, a tanításhoz és a gyermekkor világához kapcsolódó tematikus együttesek kerültek.
A gyűjtemény alapítójának emlékére Tomory-teremként elnevezett második kiállítóteremben megidézzük az iskolai tantermek hangulatát. A gyűjtemény nagyméretű, elemi iskolai szemléltető és ismeretterjesztő plakátjaiból, dokumentumaiból válogattunk néhányat. A látogató kipróbálhatja az egykori iskolapadot, köpenyt húzhat, megcsodálhatja a szertárak gazdagságát, a számítógépen vagy interaktív táblán további adatokat, összeállításokat ismerhet meg egy-egy témával kapcsolatban.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

A kiállítás létrehozói:
Forgatókönyv:
Heilauf Zsuzsanna, Feitl Írisz, Kovács Márk
Látványterv, grafikai munka: Varga Csaba
A kiállítás kivitelezése:
Heilauf Zsuzsanna, Feitl Írisz, Kovács Márk, Fodorné Nagy Veronika Sára, Pápai Tamás László – kép és anyagválogatás, szövegek, digitalizálás, vitrinrendezés
Szegediné Mucsi Eleonóra – kiállítás kivitelezés A-Z-ig, szállítás, tárgyak rögzítése, koordináció, kép és anyagválogatás
Varga Tamás – informatikai, audiovizuális munkák, kiállítás kivitelezés
Horváth Jánosné – anyag előkészítés, válogatás, tisztítás
Kágerné Juhász Andrea – textilrestaurátor
Szalaváry Miklós – papírrestaurátor
Knízner Asztalos Kft – vitrinek, portálok, asztalos munkák
Mellorn Audio Bt (Maróti Gábor) – világítás, elektromos munkák, vasút modell
Perfect Lines Kft – nyomdai kivitelezés
Makai Gábor – házszámjegyzék
Szegedi Sándor, Szegediné Mucsi Eleonóra, Varga Tamás – gipszkarton falak, festés
További közreműködők: Frank Gabriella, Ritterné Pajor Csilla, Bene Andrásné, Varga Mária

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

A kiállítás anyaga:
XVIII. Kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény
Pál Gábor magángyűjteménye
Kölcsönzők, segítők, tanácsadók:
Textilmúzeum, Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, Eötvös Loránd Emlékgyűjtemény – Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, Érseki Levéltár – Kalocsa, Kiss György István, Kaján Imre, a Kuszenda család leszármazottai, a Maróti család, Pintácsi Andrásné, dr. Schmidt Jánosné, Torma Imre, Wilkuna Osmo, Zaka Lajos, Zsille Péter.

Köszönet minden egykori és mai adományozónak a gyűjtemény valamennyi munkatársa nevében.

 

Heilauf Zsuzsanna

 

[acx_slideshow name=”allandokiallitas”]