A Herrich-Kiss villa

Megnyílt a Tomory Lajos Múzeum új főépülete, a Herrich­­–Kiss villa

Múzeumi látványraktárral és Kondor Béla emlékkiállítással gazdagodott a XVIII. kerület

2018. november 14-én megnyílt a Tomory Lajos Múzeum új főépülete, a Herrich­­–Kiss villa, a múzeum törzsanyagát bemutató Látványraktár és a Kondor Béla emlékkiállítás. A kiállítások a megnyitó után 2018 végéig csütörtökön, pénteken és szombaton lesznek látogathatóak.

A megnyitóról

A megnyitott épületrészben látható kiállításokról röviden

A most megnyitott kiállítások létrehozását az EMMI Kubinyi Ágoston programja összesen 7 millió forinttal támogatta. A Látványraktárban a látogatók bepillantást nyerhetnek a múzeum tárgyi gyűjteményének sokszínűségébe: a hétköznapi használati tárgyak mellett a játék (elsősorban mackó) és a légiforgalmi gyűjtemény anyagába. Ez jelenleg az egyetlen látogatható repüléstörténeti kiállítás Budapesten. (Az Aeropark Vecsés területén van. Az ott látható, repülőgépben elhelyezett kiállítást is a Tomory Lajos Múzeum készítette.) A tájékozódáshoz a hagyományos feliratjegyzék mellett telefonon és táblagépen is használható felület készült, vendégkönyv funkcióval.

A Kondor Béla emlékszoba a gyermekkorát Pestszentlőrincen töltő művész sokoldalúságát komplex módon, történeti keretbe ágyazva mutatja be: festői, grafikusi, költői és illusztrátori munkásságát is megidézi. A kiállítótérben elhelyezett nagyméretű érintőképernyőn Kondor Béla életéről tájékozódhat bővebben a látogató, a multimédiás eszközön keresztül pedig a művész zenei improvizációi és költeményei hallgathatók meg. Ez az első budapesti Kondor Béla emlékhely: hosszú távon, és a művész eredeti műveit is bemutatva várja a látogatókat

 

Az új főépületről

2018 a Múzeum életében fontos mérföldkő. Március 19-től önálló intézménnyé vált, és a homlokzatfelújítási munkák befejezése után jelenleg is folyik a költözés: a 25 éve használt Havanna-lakótelepi épületből a Herrich-Kiss villa már felújított részébe kerülnek a kistárgyi raktárak, az irodák, a könyvtár, a fotó- és dokumentumgyűjtemény.

Az új főépület, a főváros védettségű Herrich-Kiss villa a kerület egyik legidősebb épülete. Helyben az egyetlen olyan önkormányzati tulajdonú és használatú, nagy történeti értékkel bíró védett épület, amelyet az önkormányzat úgy újít meg, hogy a háború előtti állapotot teljesen visszaállítja, és ehhez hangolják a közel 5000 négyzetméteres kertet is. Tartalomhoz a forma: az épület a kerület egyetlen muzeális közgyűjteménye, a Tomory Lajos Múzeum otthonává válik, amely fontos feladatának tartja a villa történetének feltárását és bemutatását, a kapcsolódó kulturális örökség megőrzését, közzétételét. Ennek eredményeként az elmúlt években rendszeresen szerveztünk a készülőfélben lévő villában épületlátogatásokat, kerti programokat. 2017 május végétől, a kert jelentős részének tereprendezése után, több mint 1000 diák és felnőtt látogatónk volt különféle programokon, és kb. 50 önkéntes segítette munkánkat.

A megnyitót követően, 2018 végéig a kiállítások csütörtökön, pénteken és szombaton látogathatóak. 2019-ben a múzeum munkatársai önkéntesek segítségével sokféle szabad- és beltéri programot terveznek a nagyközönségnek. A tervek szerint az épület és a kert további részei – több fázisban újulnak meg.

 

Az első programról

A villa megújításáról részletesen

Az új kiállítások háttértörténete, részletes leírása

Kondor Béla 

Az épület története és egykori lakói 

Meghívó

Jankovits Vera Főépítész köszöntője

Marosvölgyi Gábor művészettörténész méltatása a Kondor Béla kiállításról

Az épület felújításában közreműködők

A kiállítás megvalósítói

Sajtóbeszámolók:

Minisztériumi-SAJTÓKÖZLEMÉNY

https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/17936-tomory-lajos-muzeum-a-herrich-kiss-villaban

Képek

[acx_slideshow name=”villa”]