Kölcsönözhető tablókiállítások

Pusztától a Parkvárosig vándorkiállítás

2009 szeptemberében a kerületi nagyrendezvényeken, a közeledő hármas évforduló jegyében került sor a Pusztától a parkvárosig címet viselő, 15 tablóból álló, lakóhelyünk történetét sok-sok képpel összefoglaló kiállítás szabadtéri bemutatójára. A kiállítás 2009 november elején indult vándorútra az általános iskolák számára meghirdetett helytörténeti vetélkedő részeként. 1-1 hétig eredeti formájában, majd A3-as tabló- vagy digitális formátumban állt az iskolák rendelkezésére. A kiállításhoz – általános iskolások számára – több korosztályra bontott játékos feladatlapot készítettünk, a pedagógiai intézet munkaközösség-vezetőinek és a Csontváry iskola tanárainak tanácsait figyelembe véve. 2009 novembere és 2010 áprilisa között 11 iskolában, a kerületi Szabó Ervin Könyvtárban, illetve Imrén a PIK-ben látták vendégül a tárlatot. 2011-ben a látogatók a Traktormajálison is megtekinthették, 2012-ben a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjteményben, a Kondor Béla stny. 10. szám alatt látható.

Szent Lőrinc 258-2008

2008-ban a halálának 1750. évfordulóját betöltő Szent Lőrinc vértanú történetét, valamint a kultúr- és településtörténetben betöltött helyét választották a gyűjtemény munkatársai a kiállítás és a szabadtéri programok témájának. Az ősi Szent Lőrinc falu, a mai Pestszentlőrinc elődje Szent Lőrinc vértanú diakónusról kapta nevét, aki 258-ban Rómában halt meg (emléknapja augusztus 10.) A legnépszerűbb szentek sorába tartozik, Spanyolország nemzeti, Olaszország és Dél-Amerika népszerű szentje. Magyarországon is több település viseli nevét. A tisztítótűzben szenvedő lelkek, tanulók, diákok, szegények, gondnokok, könyvtárosok, minden tűzzel kapcsolatos foglalkozás (pl. sörfőző, üvegfúvó), szakácsok, cukrászok, fogadósok védőszentje. Az augusztusi csillaghullást „Lőrinc könnyeinek” is nevezik. Kiállításunkon az életrajzi adatok és jellegzetes ábrázolások mellett az európai, magyarországi és településünk kultúrájában betöltött szerepét mutatjuk be, a nevéhez kapcsolódó építészeti emlékek, települések, legendák és egyéb hiedelmek megjelenítésével.

Sorsfordulók 1914-1944 – Pestszentlőrinc, Pestszentimre a történelem viharában

2014. márciusában, az első világháború kitörésének 100 éves évfordulójára készült tablókiállításunk.

Hogyan látta, élte meg az első és második világháborút Pestszentlőrinc és Pestszentimre polgára? Milyen emlékművek, utcanevek őrzik a háborúk emlékét? Ki volt Steinmetz Miklós? Mi lett a lőrinci templom harangjával? Hol gyártottak Junkers repülőgépeket? Melyik helyi gyár kísérletezett helikopter és tank prototípusokkal? Ki volt a háború festője? Hol volt Marxfalva? Ezekre a kérdésekre és még számos más érdekességre kaphat választ az anyagban.

Az 1914 – az első világháború helyi története több szabadtéri rendezvényen mutatkozik be májusban.
Nyár elején a Múzeumsarok külső felületén egymás után kerülnek ki 1-1 hónapra és további helyszíneket is tervezünk.