Múzeumpedagógiai programok 5-8 éveseknek

Havanna Kiállítóhely (Havanna u. 9.)

Az vagy, amit megeszel!

Kedvenc ételekből kiindulva ételalapanyagokkal ismerkedünk. Megismerkedünk a táplálékpiramissal és az egészséges étrend összetevőivel. Ételemberkét vagy piaci standot készítünk.

2 az 1-ben: A konyha titkai – Mit együnk ma?

(Az „Az vagy, amit megeszel!” című foglalkozással együtt is!)

Konyhai eszközöket keresünk a kiállításban, kitaláljuk, hogy mire való, és mi a mai megfelelője. Heti étrendet készítünk a kedvenc ételeinkből. Tojáshabot verünk régi konyhai eszközökkel.

Tárgyjáték

Csoportmunkában tárgyakat keresünk a kiállításban, és játékos feladatokon keresztül bepillantunk az Állami telep és a Havanna-lakótelep lakásaiba.

Múzeumsarok Kiállítóhely (Szent Lőrinc sétány 2.)

Mesélő tárgyak

Tárgyszavak segítségével tárgyakat keresünk meg a kiállításban.

A tárgyakhoz kapcsolódó szoborképeket alkotunk.

Közlekedés Pestszentlőrincen és Pestszentimrén

Játékosan feltérképezzük a közlekedés fogalomkörét. Közlekedéshez kapcsolódó tárgyakat, képeket, dokumentumokat keresünk a kiállításban. Papírrepülőt hajtogatunk.

Pesti Lőrinc képeslapja 2. – Esti séta Lőrincen (Új!)

Képeslap érkezik Pesti Lőrinctől, amelyben Pestszentlőrincre hív meg bennünket. Különböző típusú épületeket keresünk meg a kiállításban. Szénnel sziluettes esti képeslapot rajzolunk.

Rejtőző állatok (Új!)

Szabadtéri játékokon keresztül a település korai időszakában itt élt állatokkal ismerkedünk. Felfedezzük a Sztehlo gimnázium Kossuth téri épületének díszítéseit. Képzeletbeli állatokat rajzolunk.

Kőtenger (Új!)

Az ásványkiállításban a településen talált kőzeteket keresünk, csoportosítjuk, talajrétegmintát készítünk.

 

Mesék, Mackók, Mesterek – Köki Terminál

(2016. február 27-ig!)

Hová lett a méz?

Játékos nyomozás, felfedezéssel, versekkel, alkotással óvodásoknak és kisiskolásoknak. Az eltűnt méz nyomába eredünk. A nyomozásban segítőink a falovacska, a tudós nyúl és a varázs vándorbot. Saját tervezésű mézescsuprokat rajzolunk, és ajándékba visszük a mackóknak, mézes csemegét majszolunk.

Bubu barátokat talál

Játékos foglalkozás óvodásoknak és kisiskolásoknak. Bubu mackó magányos, a kiállítás segítségével barátokat keresünk neki. Ki milyen finomságot visz a mulatságra – lerajzoljuk és/vagy megformázzuk. Mondókázunk, verselünk, éneklünk és lakomázunk.

ÓVODÁBA, ISKOLÁBA KIHELYEZETT FOGLALKOZÁSOK

Kép–szín–hang

Játékos komplex foglalkozás, zenehallgatással, mozgással, alkotással Kondor Béla Darázskirály című festményéhez kapcsolódva.

Pesti Lőrinc képeslapja 1. – Tündérkert

Képeslapot kapunk Pesti Lőrinctől, aki pestszentlőrinci élményeiről mesél. Megfestjük és színes papírból kivágott állatokkal benépesítjük a Tündérkertet.

Tematikus múzeumi nap

Ünnepekhez, évfordulókhoz, tematikus napokhoz, településtörténethez, életmódhoz kapcsolódó alkotással kombinált, több helyszínes – forgószínpad-szerű – programot viszünk házhoz, igény szerinti témakörben.