Zsebők Zoltán – Margó Tivadar

ZSEBŐK ZOLTÁN


(Budapest, 1908 – Budapest, 1984) orvos, radiológus, egyetemi tanár

 Pestszentlőrincen élt szüleivel és húgával, egy kis kertes házban. Középiskolásként jómódú szülők gyermekeit korrepetálta, hogy szüleit segítse. Orvos lett, a háború alatt katonaorvosként dolgozott. Akkoriban Pestszentlőrinc nagy részén még nem volt vízvezeték. Cikket írt a helyi újságba arról, milyen fontos lenne ez.

1945-ben, az ostrom elvonulása után sokat dolgozott azért, hogy Pestszentlőrincen jobb legyen az orvosi ellátás. Rendbe hozták a kifosztott épületet. Zsebők Zoltán a hiányzó orvosi felszerelés pótlását is megoldotta, röntgen gépet, orvosi felszerelést szerzett.

1945 és 1948 között fontos állami tisztségeket töltött be. Majd egy speciális orvosi intézmény, a budapesti Röntgenklinika igazgatója, fejlesztője lett, tanítványai kiváló orvosok. Több könyv szerzője, hazai és külföldi szakfolyóiratok szerkesztőbizottságának tagja, számtalan cikk írója.

 2010-től viseli nevét a kerület központjában álló szakrendelő intézet.

 

Tudtad-e hogy…

[widgetkit id=1383]

MARGÓ TIVADAR

(Pest, 1816 – Pusztaszentlőrinc, 1896) orvos, zoológus, egyetemi tanár

Görögországi szerb családból származott. Nagyapja kereskedő, édesapja a pesti szerb ortodox egyházközség lelkésze volt. Margó Tivadar a pesti egyetemen szerzett orvosi diplomát, majd Bécsben tanult és több kórházban dolgozott. Hazatérése után a pesti egyetem orvosi karán kezdett tanítani, majd a szabadságharcban katonaorvosként vett részt. Amikor folytatta a tanítást, jelentős kutatómunkát végzett, melyben segítségére volt a folyamatosan fejlődő mikroszkóp.

A zoológia, az állattan területén is fontos tudományos eredményeket ért el: ő Charles Darwin angol természettudós magyar követője és Darwin evolúciós elméletének hazai képviselője. (Darwin szerint valamennyi növényi és állati faj hosszú fejlődési folyamat során a természetes kiválasztódás során alakult ki.) Margó Tivadar beutazta egész Európát, járt Afrikában is.

1876-ban vett házat a pusztaszentlőrinci villatelepen, a ma is álló villaépületben halt meg 1896-ban.

Tudtad-e hogy…

[widgetkit id=1381]