Eötvös Loránd – Herrich Károly

EÖTVÖS LORÁND

(Pest, 1848 – Budapest, 1919) fizikus, egyetemi tanár, politikus

 Az egyik leghíresebb magyar fizikus. Eötvös József író és reformkori politikus fia. Először jogot is tanult, de a természettudományok, különösen a fizika nyűgözte le igazán. Német egyetemeken tanult elméleti fizikát, melyből doktorált is, majd a pesti egyetemen kezdett tanítani. Fiatalon, 25 évesen lett a Magyar Tudományos Akadémia tagja, később elnöke. Vallás- és közoktatási miniszter, országgyűlési képviselő is volt rövid ideig. Az 1880-as években a pusztaszentlőrinci villatelepen vásárolt nyaralót.

Leghíresebb felfedezése a torziós ingája, melyet Eötvös-ingának neveznek. Első kísérleteit lőrinci villája kertjében végezte. A zseniális felfedezés sokáig az olaj- és földgázkutatók legfontosabb eszköze volt, segítségével sok milliárd köbméter földgázt és kőolajat találtak. A Magyar Turista Egyesület elnökeként tevékenyen részt vett a természetjárás hazai népszerűsítésében. Több hegycsúcs meghódítása fűződik a nevéhez.

Kerületünkben általános iskola viseli nevét. Szobra, melyet 1970-ben avattak, lebontott lőrinci villája helyén áll, az Eötvös parkban.

Tudtad-e hogy…

[widgetkit id=1393]

HERRICH KÁROLY


(Makó, 1818 – Budapest, 1888) vízépítő mérnök, birtokos

1841-ben szerzett mérnöki oklevelet a pesti egyetemen. Fontos szerepet vállalt a Tisza szabályozásában. Közel 30 évig dolgozott azért, hogy a megfelelő hajóút és az árvízvédelmi töltések megépülhessenek. A hatalmas munka az Alföld valamennyi vármegyéjét érintette, az átvágásokon és töltésépítéseken tízezrek dolgoztak egyszerre. Az 1879-es szegedi nagy árvíz idején mégis sok kritika érte. Az 1870-es években a Duna, a Körös-Berettyó és a Temesköz árvízvédelmével is foglalkozott.

Sokat tett a magyar mérnökök szakmai rangjáért és elismeréséért. Jelentős magánvagyona volt, Pesten több bérházat birtokolt. Szent Lőrinc pusztán az 1860-as években vásárolt nagyobb területet.

Egykori nyaralója, ahol sok időt töltött családjával, ma a Bókay-kert főépülete. A lőrinci birtok egy részén házhely eladásba kezdett (parcellázás), a Pest felé eső oldalon. Itt alakult meg a mai Kispest, Budapest 19. kerülete. Halála után, az 1800-as évek végén három lánya örökölte a megmaradt lőrinci birtokot.

Tudtad-e hogy…

[widgetkit id=1395]