Mogyorósiné dr. Pécsi Ildikó

NŐK A XVIII. KERÜLETÉRT ALAPÍTVÁNY HELYTÖRTÉNETI TEVÉKENYSÉGE

 

A Nők a XVIII. kerületért, rövidített nevén NATIK Alapítvány közhasznú minősítéssel 2002-ben került bejegyzésre a Fővárosi Bíróságon.

Az alapítvány alapító okiratában többek között célul tűzte ki a lokálpatriotizmus erősítését, ennek egyik eszközéül pedig a kerület múltjával és jelenével összefüggő ismeretek terjesztését választotta.

Felnőttek részére helytörténeti vetélkedőt hirdetett és bonyolított le 2005-ben, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kerületi fiókjában. 2008-ban alapítványunk közreműködésével adták ki Dr. Téglás Tivadar és Dr. Téglás Tivadarné „Keresd a Nőt” című könyvét, melynek bemutatására első ízben 2009 márciusában, a Nőnapon a Zila kávéházban, majd második alkalommal a Kondor Béla Közösségi Házban, a Havanna Lakótelepi Napok keretében került sor. Mindkét könyvbemutatót az alapítvány szervezte, és ehhez a könyvhöz kapcsolódóan hirdette meg a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjteménnyel közösen azt a csak nőkről szóló négyfordulós helytörténeti vetélkedőt, mely a 2010. évi jubileumi rendezvénysorozatba integrálódik.

Alapítványi támogatás is hozzájárult ahhoz, hogy könyv alakban is megjelenhetett Dr. Téglás Tivadar „Pestszentlőrinc évszázada a helyi sajtó tükrében 1895-1990” című munkája, mely a felelős kiadó, Frank Gabriella szerint „újszerű vállalkozás, – érdeklődésre tarthat számot a múltunkat kereső lokálpatrióták és a helytörténet hivatásos kutatóinak soraiban egyaránt”.

Az alapítvány tagjai érdeklődési körüknek megfelelő saját gyűjtéssel, illetve tulajdonukban lévő relikviák átadásával igyekeznek gazdagítani a helytörténeti gyűjtemény anyagát.