Az új kiállítások háttértörténete, részletes leírása

 

A Múzeum elődintézménye negyedszázada került a Havanna-lakótelepre, egy iskola melléképületébe, ahonnan az elmúlt évtizedekben egyre jobban kiszorult. Ma már kiállítótermei, nagytárgyi és képzőművészeti raktárai a kerület több pontján, különböző épületekben találtak otthonra. Most végleg elhagyjuk az egykori főépületet.

Két feladatot kellett a villa új állandó kiállításaival megoldanunk:

  • A múzeummá váló közgyűjtemény művészeti profiljának markáns, történeti keretbe ágyazott megjelenítését a Kondor Béla emlékszoba anyagán keresztül;
  • a kistárgyi raktár és a legfontosabb külön gyűjtemények anyagának megfelelő elhelyezését és egy meghatározó rész látogathatóvá tételét (látványraktár).

A két kiállításrészt összekötő gondolati elem a repülés.

A Kondor Béla emlékszoba a gyermekkorát Pestszentlőrincen töltő művész sokoldalúságát mutatja be: festői, grafikusi, költői és illusztrátori munkásságát is megidézi. Kondor Béla a repülés vonzásában élt és alkotott, és ezt a kötődést művein, valamint gyermekkorának képekkel és idézetekkel bővített bemutatásán keresztül szemléltetjük a kiállításon. Alkotásain és illusztrált kötetein túl, barátainak, Nagy Lászlónak és feleségének – a szintén Pestszentlőrincen nevelkedett – Szécsi Margitnak irodalmi és képzőművészeti munkái is megjelennek, melyek barátságuk mélységéről és művészeti törekvéseiknek rokonságáról árulkodnak. További érdekes információkkal szolgál a kiállítótérben elhelyezett interaktív tábla, melynek segítségével Kondor Béla életéről és emlékezetéről tájékozódhat bővebben a látogató, illetve közelebbről megismerheti Nagy László és Szécsi Margit munkásságát. Egy erre kialakított olvasósarokban multimédiás eszköz segítségével hallgathatja meg a művész zenei improvizációit és költeményeit, miközben kézbe veheti az általa olvasott könyveket, melyek széles körű műveltségéhez járultak hozzá.

A Látványraktárban a múzeum több tárgyi gyűjteményét ismerhetik meg a látogatók. Hétköznapi használati tárgyak, tárgytípusok, szerszámok mellett különféle ruhadarabok, kiegészítők, Bartos Ildikó mackógyűjteménye mellett a légiforgalmi gyűjteményünk (a kerületben van a főváros nemzetközi repülőtere) elsősorban Malév emlékeit mutatjuk be. Külön szekrényt kaptak a gyűjteményben található letétes anyagok, ezt rendszeresen cserélni fogjuk, elsőként a játékgyűjteményhez kapcsolódó tárgyakat állítottunk ki. A tájékozódáshoz a hagyományos feliratjegyzék mellett okostelefonon és táblagépen is használható felület készült, vendégkönyv funkcióval. A villa történetét képeken, táblagépeken, a két birtokos család családfáján, és a látványraktár egyik szekrényében elhelyezett eredeti dokumentumok (köztük Herrich Károly 1841-es vízmérnöki diplomája és Pestszentlőrinc 1898-as parcellázási okmánya, Bókay Árpád szabadkőműves kisnyomtatványai) segítségével ismerhetik meg a látogatók.