Harmati Istvánné

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET BP. XVIII. KERÜLETI NYUGDÍJAS KLUBJA

 

 

A Tájak-Korok-Múzeumok mozgalom 1977-ben indult az úgynevezett bélyegzős játékkal. A mozgalom szervezőbizottsága összeállította és kiadta a „Magyarország látogatható természetvédelmi területei, műemlékei, múzeumai” című katalógust, melyhez térképmelléklet is készült. 1700 objektumot sorol fel, megyénkénti, településenkénti csoportosításban, s mindegyik kapott egy sorszámot. Az objektum bejárata mellett emblémás figyelemfelhívó tábla került elhelyezésre, az objektum fenntartója pedig egy – a katalógusbeli sorszámot tartalmazó – emblémás bélyegzőt kapott, hogy azzal igazolja az odalátogató turistáknak a megtekintést.

A tagság körülbelüli megoszlása: 4000 klubtag 50 tagcsoportban, rajtuk kívül 2000 egyéni tag.

A nem egyházi vagy magánmúzeumok jelentős hányada kedvezményes, illetve ingyenes belépést biztosít tagjaink számára. Az egyesületi tagsággal járó kedvezmények köre szinte napról napra bővül. Természetjáró, országjáró kollektívák, múzeumi, művelődési házi baráti körök, turista szakosztályok, iskolai bakancsos klubok tagjai önálló tagcsoportot alkotva is csatlakozhatnak hozzánk.

A TKM XVIII. kerületi nyugdíjas klubja 1991 januárjában alakult. Utóbbi évek alatt 100 főre növekedett a taglétszám. Havonta két alkalommal tartunk klubnapot. Minden hónap első keddjén a PIHGY előadótermében. Az elmúlt években dr. Schmidt Jánosné kezdeményezésére félévente több helytörténeti témájú vetített képes előadást tartottunk a helytörténeti gyűjteménnyel közösen. A gyűjtemény munkatársain kívül előadónk volt már Tekes Sándorné, a Téglás házaspár, Feitl István. Rendszeresen részt veszünk kerületi helytörténeti kiállítások megnyitóin, tárlatvezetésein. Számos programon, köztük helytörténeti sétákon is gyakran részt vettünk.

A téli hónapokban múzeum- és színházlátogatásokat szervezünk, a nyári hónapokban pedig országjáró buszos kirándulásokat tartunk a tagok számára.

A Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtár a programok megtervezésekor és a kirándulások során haszonnal forgatható, népszerű, tudományos, színes, ismeretterjesztő kiadvány-sorozat, melyben dr. Schmidt Jánosné közreműködésével és az önkormányzat anyagi támogatásával megjelentettük a Pestszentlőrinc nevezetességeit bemutató nagysikerű, képes füzetet „Pestszentlőrinc századai és védett épületei” címmel.