Az új főépületről

 

2018 a Múzeum életében fontos mérföldkő. Március 19-től önálló intézménnyé vált, és a homlokzatfelújítási munkák befejezése után jelenleg is folyik a költözés: a 25 éve használt Havanna-lakótelepi épületből a Herrich-Kiss villa már felújított részébe kerülnek a kistárgyi raktárak, az irodák, a könyvtár, a fotó- és dokumentumgyűjtemény.

Az új főépület, a főváros védettségű Herrich-Kiss villa a kerület egyik legidősebb épülete. Helyben az egyetlen olyan önkormányzati tulajdonú és használatú, nagy történeti értékkel bíró védett épület, amelyet az önkormányzat úgy újít meg, hogy a háború előtti állapotot teljesen visszaállítja, és ehhez hangolják a közel 5000 négyzetméteres kertet is. Tartalomhoz a forma: az épület a kerület egyetlen muzeális közgyűjteménye, a Tomory Lajos Múzeum otthonává válik, amely fontos feladatának tartja a villa történetének feltárását és bemutatását, a kapcsolódó kulturális örökség megőrzését, közzétételét. Ennek eredményeként az elmúlt években rendszeresen szerveztünk a készülőfélben lévő villában épületlátogatásokat, kerti programokat. 2017 május végétől, a kert jelentős részének tereprendezése után, több mint 1000 diák és felnőtt látogatónk volt különféle programokon, és kb. 50 önkéntes segítette munkánkat.

A megnyitót követően, 2018 végéig a kiállítások csütörtökön, pénteken és szombaton látogathatóak. 2019-ben a múzeum munkatársai önkéntesek segítségével sokféle szabad- és beltéri programot terveznek a nagyközönségnek. A tervek szerint az épület és a kert további részei – több fázisban újulnak meg.