PESTSZENTIMRE FELTÉRKÉPEZÉSE – INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁS

PESTSZENTIMRE FELTÉRKÉPEZÉSE

INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁS

bemutatója

 

2013. szeptember 4-én, szerdán késő délelőtt, a Pestszentimrei Sportkastélyban számos érdeklődő előtt mutattuk be új kiállításunkat. A programban közreműködtek a Táncsics Általános és Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai, köszöntőt mondott Csomó Tamás alpolgármester.

A fejlesztést a Pestszentlőrinci Kaszinó Egyesület valósította meg a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársainak közreműködésével.

A Pestszentimre városközpont megújítása pályázat keretében meghirdetett adattár-értéktár alprojekten nyertes pályázat eredményeként interaktív felületek, képes, szöveges tartalomfejlesztés valósul meg.

A Pestszentlőrinci Kaszinó Egyesület és a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársainak együttműködésével olyan fejlesztésbe készült, mely lehetővé teszi Pestszentimre megismerését multimédiás módszerekkel.

Pestszentimre épített környezeti, valamint szellemi, kulturális értékeinek felmérése, gyűjtemény készítése volt a cél.

Összegyűjtötték, képek (archív és új), valamint rövid összefoglalók segítségével bemutatják és térképre vitték Pestszentimre jellemző köztereit és épületeit, nagyobb művészeti alkotásait.

Mindezeket a kiállításon, illetve a közeljövőben az interneten is közkinccsé kívánják tenni, de az anyagot a későbbiekben is tovább gyűjtik, bővítik majd, számítanak ebben a lakosság segítségére.  Reményeik szerint az összeállított anyag a későbbiekben a helytörténet-helyismeret oktatását, hozzáférhetőségét is segítheti majd, helytörténeti sétákra ösztönözheti az érdeklődőket.

Többféle térképes alkalmazást állítottak össze:

– A térképen a településen található szobrokat, emléktáblákat, utcaneveket és terület elnevezéseket, fontos vagy különleges közösségi és magánépületeket jelölték meg, illetve képek, szöveges ismertetők, linkek kerültek az egyes pontokhoz. (már lebontott épületek, megszűnt intézmények, emléktáblák is felkerültek a térképre, egyes épületeknél végigkövették azt is, milyen funkciókat töltött be korábban)

4 térképen összesen több száz pontot jelöltek meg (1. utcanevek, terület elnevezések; 2. közösségi és magánépületek, intézmények és civil szervezetek; 3. harmadik szobrok, emléktáblák, emlékművek; 4. válogatás az elmúlt 15 év eseményeiből – utóbbit Tasnádi Ágnes és Fülep Erzsébet segítségével válogattuk és állítottuk össze)

Az összegyűjtött anyagból tabletek segítségével mobilinstallációs kiállítást állítottak össze, mely így a település több pontján bemutatható, házhoz vihető.

A mobil installáció 10 érintőképes felülete egyetlen négyoldalú hasábban kapott helyet, mely így könnyen szállítható, kezelhető. A figyelem felkeltése érdekében az installáció környezetében azok a diákmunkák kaptak helyet, melyek a Pestszentlőrinci Kaszinó Egyesület  és a helytörténeti gyűjtemény nyár eleji helytörténeti játszóházaiban születtek az Ady és Táncsics utcai iskolában. A díszalbumok és makettek mellett két jellemző imrei épület, a PIK és a Táncsics iskola homlokzatának egyedi arculattervei láthatóak most.

A kiállítás megtekinthető:

2013.08.29. – 2013.09.13. – Pestszentimrei Sportkastély (1188 Budapest, Kisfaludy u. 33/c.) előtere kedd-szombat 10-18 óra

2013.09.16. – 2013.09.26. – Városháza Galéria (1181 Budapest, Üllői út 400.)

a Polgármesteri Hivatal nyitvatartási idejében