Cséry Lajos – Lipták Pál

CSÉRY LAJOS

(1855 – Budapest, 1924) birtokos, vállalkozó

Édesapja, id. Cséry Lajos (1821-1906) országgyűlési képviselő volt, Budapest önkormányzatában is szerepet vállalt. Először a mai Városliget területén rendezte be tehenészetét, majd az 1860-as években Szent Lőrinc pusztán vásárolt birtokot, melyen mintagazdaságot és országos hírű tehenészetet létesített.

Ifjabb Cséry Lajos a család pestszentlőrinci birtokán alapította meg a Cséry- féle Szemétfuvarozási és Feldolgozási Gyár Rt-t. A szeméttároló és feldolgozó telepet 1872-ben hozza létre. 1891-től gőzvasúton („szemétvasút”) szállíttatta a főváros szemetét az Ecseri úttól a feldolgozó telepig, majd a szemétlerakóig. A hulladékot fajta szerint osztályozták, a hasznosítható anyagokat külön válogatták, feldolgozták.

Cséry szabadalmat jelentett be, a szerves hulladékból adalékanyagok hozzáadásával termőföldet állítottak elő, melyet kertészeteknek és szőlészeteknek adtak el. 1906-ban a főváros átvette a vállalatot. A főváros már nem válogatta, hasznosította a szemetet, hanem egyenesen a szemétlerakóban halmozta fel sok évtizeden keresztül.

De a Pestszentlőrinc és Pestszentimre közötti kis erdőben található területet, az egykori szemétlerakót még ma is Cséry-telepként emlegetik.

Tudtad-e hogy…

[widgetkit id=1373]

LIPTÁK PÁL

(Békéscsaba, 1874 – Balatonfüred, 1926) építészmérnök, vállalkozó

A gimnáziumot édesapja korai halála miatt nem fejezhette be. Ácsmesternek tanult. Hamar kitűnt tehetségével, már 16 évesen több száz munkást irányíthatott. Közben elvégezte a hiányzó középiskolai osztályokat, és beiratkozott a budapesti Műegyetemre. Építész, majd műszaki doktori oklevelet szerzett. 1910-ben alapított építőipari vállalatot Lipták és társa néven. Ebben az időben épültek Budapest belvárosának ma is meghatározó emeletes épületei. A több emeletes lakóházak, szállodák, székházak a Lipták által is gyártott vasbetonszerkezetek felhasználásával és magasépítési technológiával készültek.

A fővároshoz közeli Pestszentlőrincen, a lajosmizsei vasút mentén talált megfelelő telket a gyárépítéshez. 1911-ben ide költözött, a gyár emeletes irodaházába. A Lipták és társa a legnagyobb építőipari cégek egyike lett. Az I. világháború alatt katonai felszerelések gyártására álltak át, harckocsi és helikopter kísérleteket is végeztek. Lipták 1916-ban kivált a cégből. A I. világháború után vállalata megszűnt.

A gyár egykori emeletes irodaházában most közgazdasági szakközépiskola működik. Lipták nevét ma Lőrinc egyik telepe viseli.

Tudtad-e hogy…

[widgetkit id=1375]