2019

2019. november 28. BETELT!!!

2019. november 21.

2019. november 16. szombat

November 16-án (szombaton) a családi délután keretein belül ismét tárlatvezetésre hívjuk az érdeklődőket! A Kondor Béla a repülés vonzásában című kiállításunkon ma kerültek fel a falra a Magyar Nemzeti Galériából érkezett műalkotások. Külön érdekesség, hogy egy 1962-es Kondor grafika most először lesz látható a nagyközönség számára!

Akinek felkeltettük az érdeklődését szeretettel várjuk november 16-án a Herrich-Kiss villába (1181 Bp., Margó Tivadar utca 116-118.) ahol 14 és 17 óra között minden órában indul tárlatvezetés!

És álljon itt mára néhány biztató szó Kondor Bélától:

“Szét és felfele tart e világ de remélnünk és gőzzel bizakodnunk legigazabb élnivaló kötelesség.”

2019. november 5-től 2020. január 31-ig

50 éves a Dohnányi Ernő Zeneiskola 2019. november 5. – 2020. január 31.Helyszínek: Pavilon Galéria 1183 Budapest, Kossuth tér Múzeumsarok – külső üvegfelületek 1183 Budapest, Szent Lőrinc sétány 2. A vendégkiállítás a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Dohnányi Ernő Zeneiskola történetét, múltját és jelenét mutatja be. A kiállítás megtekintése ingyenes.

2019. október 22. BETELT!

A repülés szimbolikája Kondor Béla művészetében

Prof. Dr. Bagdy Emőke exkluzív művészetpszichológiai előadása

2019. október 22-én (kedden) 18 órakor Prof. Dr. Bagdy Emőke exkluzív művészetpszichológiai előadást tart A repülés szimbolikája Kondor Béla művészetében címmel a Tomory Lajos Múzeum Kondor Béla a repülés vonzásában című állandó kiállításához kapcsolódóan.

Helyszín: Herrich-Kiss villa (1181, Bp., Margó Tivadar utca 116-118.)

Maximum létszám: 30 fő

Részvételi díj: 1500 Ft

A programra a muzeum@muzeum18ker.hu címen lehet regisztrálni október 18-ig.

A regisztráció a visszaigazolás után a részvételi díj befizetésével válik érvényessé, melyet a visszaigazoló emailben elküldött számlaszámra utalással lehet megtenni.

A hely korlátozott befogadóképessége miatt maximum 30 főnek tudunk belépést biztosítani.

Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor. Rengeteg sikeres előadást tartott és számos könyvet írt relaxációs technikákról, stressz-kezelő módszerekről és a lelki egészségmegőrzés lehetséges útjairól. A költészet és a képzőművészet iránt táplált szeretete nyomán született meg 2016-ban a Pszichológiai rejtelmek a művészetekben és életünkben című könyve, melyben Kondor Béla egyedi szimbólumvilágának lélektani feltárására vállalkozik.

„Ez a könyv a szerelemgyerekem. Az írások nagy része szakmai feladataimtól és magánéleti szabadidőmből ellopott “titkos órákban” született. Darabokban, részekben, át meg átírt egységekként eredetileg a magam kedvére írtam.”

„Amikor József Attila versein át jutok el a róla készült teszt üzenetének megfejtéséhez, szeretetkapcsolatainak megértéséhez, vagy amikor Kondor Béla személyiségének, korai lelki sérülésének pszichológiai útjára a versein és képein át találok célba, vagy akár Bálint Endre alkotásainak eredendő indítékaira keresek rá egy képén keresztül, akkor egyképpen vagyok tudományos és szépíró és művészeti rejtelmek kutatója, sajátos módszertani megközelítéssel. Ez a munka hobbi, intellektuális szerelem, öröm a számomra.”

Prof. Dr. Bagdy Emőke

 

2019.október 20-november 2.

 

 

2019. október 12.

 

 

2019. október 7.

2019. szeptember 21.

2019. szeptember 19.

 

 

2019.szeptember 7.

2019. augusztus 16.

A TÉR_KÖZ pályázat keretében megújult pestszentlőrinci Kossuth teret bemutató új tablókiállításunk megtekinthető a Pavilon Galériában.

A kiállításhoz készült ingyenes kiadvány ugyanitt elérhető. Nyitva tartás: Hétfő Zárva, Kedd 12:00-18:00, Szerda 10:00-16:00, Csütörtök-Péntek-Szombat 12:00-18:00 Az augusztus 26-i héten Kedd-Szombat 12:00-16:00

2019. augusztus 3.

 

In memoriam Nemcsics Antal 1927-2019

Szomorúan értesültünk a hírről, hogy 2019. július 12-én életének 92. évében elhunyt a Pestszentlőrincen élő Dr. Nemcsics Antal színtervező, festőművész, környezettervező, egyetemi tanár, a műszaki tudományok doktora, a XVIII. kerület díszpolgára. Színország megteremtője: külön figyelmet fordított arra, hogy a színek közötti összefüggéseket ne csak matematikai formulákban, hanem a hétköznapi ember számára is közérthető módon, a művészet nyelvén mondja el. 2019. július 31-én 12.15-kor a Pestszentlőrinci temetőben vesznek végső búcsút tőle.

 

Nemcsics Antal 1927. június 9-én született Pápán. Már egészen fiatal korában felfedezte a szín emberre és annak környezetére gyakorolt hatását. Kezdetektől az volt a vágya, hogy a színekkel szebbé, emberibbé, lakhatóbbá tegye világunkat.

1950-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola freskó osztályán diplomázott. 1951-ben feleségül vette volt évfolyamtársát, Takács Magdolna festőművészt. Három fiúgyermekük született. A főiskola elvégzése után egyre több tájképet, csendéletet, portrét és figurális kompozíciót festett, melyek hazai és külföldi kiállításokon egyaránt szerepeltek. Természetelvű képei lehetőséget adtak a színekkel kapcsolatos észrevételeinek pontosítására, illetve a tudományosan megfogalmazott törvényszerűségek igazolására. Első nagy nemzetközi elismerését, a Giorgione-díjat 1963-ban az olaszországi Castelfranco Venetoban nyerte el a helyszínen festett temperaképével.

Az ötvenes évektől folyamatosan kapott megbízásokat a háborúban megrongálódott templomok képzőművészeti dekorációinak elkészítésére. Élete során összesen 113 templombelső színkialakítását végezte el.  Első munkái közé tartozik a pestszentlőrinci Fogaras utcai ferences kápolna, melynek 1951-ben szekkóval díszítette falait. Egyházművészeti munkásságáért a Vatikáni Államtitkárságtól 1983-ban kapott kitüntetést.

Művészeti alkotótevékenységének elméleti hátterét nemzetközileg is elismert tudományos munkássága adta, amely a színhez és a színes környezettervezéshez kapcsolódik. Kidolgozta a harmóniaküszöbökre épülő, nemzetközileg elfogadott Coloroid színrendszert, a Színpreferencia indexszám rendszert, a Komplex színharmónia-elméletet, és a Színdinamikai környezetelméletet.

Színekkel kapcsolatos kísérleteit a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóival végezte, ahol 1951-től 50 éven keresztül több építészgenerációt tanított színdinamikai ismeretekre. Több mint 300 könyve, tudományos cikke jelent meg a témában, számos nemzetközi konferencián tartott színelméleti előadást, s több mint 26 különböző nemzetközi tudományos szervezet elnöke, alelnöke vagy tagja volt.

Kutatásainak eredményeit templomok, közintézmények, egyéb ipari és közlekedési létesítmények, valamint egész városképi együttesek színterveinek létrehozásában alkalmazta. 1982-ben a Budai várnegyed színdinamikai tervét dolgozta ki, melyért nemzetközi színtervezési I. díjban részesítették. Budapest XVIII. kerületében a Ferihegyi repülőtér mellett több lakótelep színekkel való felélesztése fűződik nevéhez. 1998-ban alkotta meg az Alacskai úti lakótelep színdinamikai tervét, majd 2008-ban a Szent Lőrinc-lakótelep, illetve 2010-ben a Havanna-lakótelep egy-egy épülete újult meg az ő színtervei alapján.

A nyolcvanas évektől külön figyelmet fordított arra, hogy a színek közötti összefüggéseket ne csak matematikai formulákban, hanem a hétköznapi ember számára is közérthető módon, a művészet nyelvén mondja el. Létrehozta Színország kapuját, egy 100 db elektromotorral működtetett coloroid színeket megjelenítő mobilt, illetve a Colorium elnevezésű objektet, a Coloroid színrendszer 12 méteres modelljét. Mindkettő szerepelt a 42. velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.

1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, majd 2006-ban Tisztikeresztjét. Budapest XVIII. kerülete 1996-ban választotta díszpolgárává.

Nemcsics Antal felbecsülhetetlen életműve mögött egy végtelenül szerény ember rejtőzött, akinek embersége, hivatástudata valamint mély hite példaként állhat mindannyiunk előtt. Munkája iránti szeretetéről árulkodott, hogy még utolsó éveiben is gyermeki örömmel mesélt színekkel kapcsolatos felfedezéseiről. Műtermében olyan különleges szépség és harmónia fogadta az oda belépőt, amely sűrített tapasztalata volt mindannak, amit országos és nemzetközi szinten létrehozott. Vágya, hogy a színekkel szebbé, emberibbé tegye világunkat, teljesült: városnegyedeink, közintézményeink és templomaink közvetítik nap mint nap a színek megújító erejét.

“Színországba való utazás nemcsak egy ismerős és mégis ismeretlen világba vezet, hanem az alkotással, sőt minden alkotó prototípusával, magával az Alkotóval ismertet meg.” – Nemcsics Antal

 

 

Szabó Zsófia Lilla

művészettörténész

[acx_slideshow name=”nemcsics1″]

 

 

Kedves Látogatóink!

A Múzeumsarok kiállítóhely (1183, Bp. Szt. Lőrinc stny. 2.) és a Pavilon Galéria (1183, Bp., Kossuth tér) nyitva tartását egy kollégánk biztosítja. Ő heti váltásban tartózkodik a helyszíneken, de személyes vagy telefonos (+36 20 285 0667) megkereséssel kinyitja a másik helyszínt is.

A nyitva tartást a következő bontásban biztosítja:
Páratlan heteken (júniusban június 3-9. és 17-22.) a Pavilon Galériában tartózkodik nyitvatartási időben.
Páros heteken (júniusban június 10-16. és 24-30.) a Múzeumsarokban tartózkodik nyitvatartási időben.

Nyitvatartási idő mindkét helyszínen:
Hétfő – Zárva, Kedd 12:00-18:00, Szerda 10:00-16:00, Csütörtök 12:00-18:00, Péntek 12:00-18:00, Szombat 12:00-18:00, Vasárnap – Zárva

Megértésüket köszönjük!

 

 

2019. május 22.

2019. május 18-19.

Múzeumok Majálisa

Helyszín: a Magyar Nemzeti Múzeum kertje

Programok:

Tablókiállítás: évfordulós és híres kerületi személyekről: Eötvös Loránd, Bókay Árpád, Szemere Miklós és Kondor Béla.

Múzeumpedagógiai programok: Kreatív múzeumpedagógiai foglalkozás gyerekeknek.

– Eötvös Loránd nyomán – buborékfújás több módszerrel

– Óriás puzzle-ön Szemere Miklós és a Lövölde

– Bókay Árpád nyomán készítsd el saját szabadkőműves jelvényedet!

– Rajzold meg az utazó űrhajós világát! – Kondor Béla után szabadon-

– Totó a tablókiállításhoz kapcsolódóan

 

2019. május 16.

Tavaly Tomory Lajos múzeumalapító halálának 20. évfordulója alkalmából képes vetítéssel egybe kötött előadásokat tartottunk a Herrich-Kiss villában Tomory Lajos életéről, munkásságáról és a múzeum fejlődéséről. A nagy sikerre való tekintettel úgy döntöttünk, alapítónk előtt tisztelegve minden év májusában megrendezzük a Tomory-napot egy-egy témához kapcsolódó előadásokkal, programmal.

Idén 2019. május 16-án, csütörtökön 17 és 19 óra között évfordulós nagyjainkra, a 100 éve elhunyt Eötvös Lorándra, Bókay Árpádra és Szemere Miklósra emlékezünk. Olyan nagyszerű előadókat sikerült felkérnünk erre a napra, mint Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének tanszékvezetője, akinek stílusa, előadásának közérthetősége és izgalmas tartalma történész munkatársainkat lenyűgözte az EÖTVÖS100 programsorozat Magyar Tudományos Akadémián tartott központi rendezvényén. Ő az Eötvös-ingáról fog beszélni. Továbbá dr. Székely Mózest, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club alelnökét, aki a sportszervező Eötvöst mutatja be. Mellettük a múzeum munkatársai fognak mesélni Eötvös Loránd pestszentlőrinci kötődéséről, Bókay Árpád szabadkőműves és az első világháborúhoz kötődő tevékenységéről és a sportszerető különcről, Szemere Miklósról.

Elsősorban felnőtteknek és a középiskolásoknak ajánljuk a programot.

Várunk minden kedves érdeklődőt!

 

2019. május 1.

2019. május 1-én a Pavilongaléria 10:00 órától 14:00 óráig látogatható, a Múzeumsarok kiállító helyünk május elsején zárva tart.

Május elsején 9:00- 14:00 óráig szeretettel várjuk a Hofherr-Dutra Gépmajálison a Tündérkertbe!

Játékos feladatok Eötvös Loránd nyomában: buborékfújás, óriás puzzle. Tablókiállításon évfordulós híres kerületi személyek: Eötvös Loránd, Bókay Árpád, Szemere Miklós.

 

2019. április 6.

 

 

2019. március 13.

Március 13-ától látogatható a Kossuth téri Pavilon Galériában a Tomory Lajos Múzeum kiállítása „Dr. Puskás István – Székelyudvarhely lőrinci fejlesztője” címmel.

Dr. Puskás István (1902–1955)
1911-ben apját Székelyudvarhelyre helyezték hivatalnoknak, ezért Puskás István középiskolai tanulmányait ott végezte. 1920 után jogi tanulmányokat folytatott és a rendőrségnél helyezkedett el. Családjával Pestszentlőrincre költözött, ahol élénken részt vett a helyi politikai és társadalmi életben. Országos szinten is tagja volt a Magyar Nemzeti Szövetségnek, ahol az eszperantó, a bolgár és az albán bizottságok főtitkára volt.
Pestszentlőrinc várossá válásakor, 1936-ban városi hivatalnok lett. Elnyerte a II. osztályú városi aljegyzői állást, tevékenységi körébe tartozott a rendőrbírói ügyek intézése és a helyi adóhivatal vezetése is.
1940-ben Pestszentlőrinc hozzájárult a székelyudvarhelyi országzászló felállításához, Dr. Puskás Istvánt pedig tanácsnoknak nevezték ki Székelyudvarhelyre. 1941 és 1944 között számos indítványban támogatta a székelyföldi város fejlesztését. 1944 után haláláig ismét Pestszentlőrincen élt.

[acx_slideshow name=”drpuskas”]

 

2019. március 9-én, szombaton

az “Ekevasba fogott madárszárny” – Kondor Béla a repülés vonzásában című kiállításon Szabó Zsófia tart kurátori tárlatvezetést, melynek keretében a látogatók megismerhetik Kondor Béla Miskolcról érkező újabb grafikáit, érdekes információkat tudhatnak meg pestszentlőrinci gyermekkoráról, a repüléshez fűződő kapcsolatáról, illetve Nagy László és Szécsi Margit költőházaspárral kötött igaz barátságáról.

Ezután lehetőség van egyénileg meghallgatni Kondor Béla verseit és zenei improvizációit, illetve böngészni az interaktív táblán található képek és idézetek között.

A tárlatvezetés négy turnusban, 14, 15, 16, 17 órától indul, és kb. fél óráig tart.

14.30, 15.30, 16.30 és 17.30-tól a Látványraktárban a Herrich-Bókay relikviákat és a repüléstörténeti anyagot mutatja be Pápai Tamás.

Legyen vendégünk egy kávéra vagy teára!

Cím: Herrich-Kiss villa, 1181 Budapest, Margó Tivadar utca 116-118.

A Kondor Béla kiállítás kurátori tárlatvezetésein egyszerre max. 15 fő vehet részt, ezért előzetesen regisztrálni szükséges elérhetőségeinken:

muzeum@muzeum18ker.hu, tel.: 061 290 1585

[acx_slideshow name=”kurator20193″]

 

 

 

 

ÚJDONSÁG – SÉTAAPPLIKÁCIÓ!

2019. február 22-23.

[acx_slideshow name=”idegenvezetok2019″]

 

2019. február 16. szombat

[acx_slideshow name=”ulloiutifuzet”]

2019. január 19-én, szombaton

az “Ekevasba fogott madárszárny” – Kondor Béla a repülés vonzásában című kiállításon Szabó Zsófia tart kurátori tárlatvezetést, melynek keretében a látogatók érdekes információkat tudhatnak meg Kondor Béla pestszentlőrinci gyermekkoráról, a repüléshez fűződő kapcsolatáról, illetve Nagy László és Szécsi Margit költőházaspárral kötött igaz barátságáról.
Ezután lehetőség van egyénileg meghallgatni Kondor Béla verseit és zenei improvizációit, illetve böngészni az interaktív táblán található képek és idézetek között.
A tárlatvezetés négy turnusban, 14, 15, 16, 17 órától indul, és kb. fél óráig tart.
14.30, 15.30, 16.30 és 17.30-tól a Látványraktárban a Herrich-Bókay relikviákat és a repüléstörténeti anyagot mutatja be Heilauf Zsuzsanna.
Legyen vendégünk egy kávéra vagy teára!
Cím: Tomory Lajos Múzeum 1181 Budapest, Margó Tivadar utca 116-118. (Herrich-Kiss villa)
A Kondor Béla kiállítás kurátori tárlatvezetésein egyszerre maximum 15 fő vehet részt, ezért előzetesen regisztrálni szükséges a következő elérhetőségeken:
061 290 1585
Üdvözlettel:
Szabó Zsófia
művészettörténész
[acx_slideshow name=”kurator20191″]